Mijn vaders eerste Peugeot (3 juni 1949 tot 20 sept. 1952) (33 foto's. Klik op de miniaturen, scroll naar beneden voor toelichtende tekst)
5 juni 1949. 1e Pinksterdag. Met de nieuwe Peugeot (type 203A, 2 dagen oud) op de Zeeweg te Heiloo. Rechts mijn moeder.
Mijn moeder bij de nieuwe Peugeot op eerste Pinksterdag 1949.
1e Pinksterdag 1949. Zeeweg Heiloo.
2e Pinksterdag 1949. Ons Peugeottje op het St. Janskerkhof bij Laren.
22 juni 1949. Bij de Drommedaris in Enkhuizen.
Juni 1949. Aan de Herengracht in Amsterdam waar wij toen woonden.
Juni 1949. Mijn broer Peter is de auto aan het poetsen.
29 juli 1949. Op de veerpont bij Pannerden over de Rijn.
18 febr. 1950. Op weg naar Valkenburg te Wellerlooi aan de Maas.
19 febr. 1950. Valkenburg.
19 febr. 1950. Zuid-Limburg. Katjes plukken.
13 maart 1950. Op weg naar Volendam.
En dat zijn de broertjes Peter en Eric dan 58 jaar later!
27 maart 1950. Op de Herengracht in Amsterdam.
Terug van Oudeschild op Texel naar Den Helder. De Peugeot op de boot. 2e Pinksterdag 29 mei 1950.
Start Shell Jubileumrit Den Haag. 23 juni 1950, 8.15 uur. 1088 km in twee dagen (23/24 juni 1950).
Shell Jubileumrit. Controlepunt te Pernis. Vrijdag 23 juni 1950.
Shell Jubileumrit. Controle "Bataafse", Amsterdam-Noord. Zaterdag 24 juni 1950.
Shell Jubileumrit. Aankomst Finish Den Haag, Houtrusthallen. Zaterdag 24 juni 1950.
Shell Jubileumrit. Den Haag, Houtrusthallen. Klassementsproef van een Peugeot.
2 juli 1950. Wijk bij Duurstede. Molen Rijn en Zon.
Vakantie Ons Krijtland (Lb). Bij het Onderste Bosch te Epen. Peter en Eric en Peugeot. Akker bij Epen. Juli 1950.
Juli 1950. Eric (4 jaar oud) in de kofferruimte van de 203.
Juli 1950. Zuid-Limburg.
26 juli 1950. Omgeving Vielsalm.
9 sept. 1950. Rally te Amsterdam. Achteruit inparkeren tussen een paar houten hekken van de politie.
Dezelfde situatie, nu van achter. 9 sept. 1950. Rally te Amsterdam.
December 1950. Peugeot in de sneeuw op de Herengracht in Amsterdam.
De eerste hele grote reis met de twee jaar oude Peugeot: naar Adelboden in Zwitserland. 20 juli 1951.
15 aug. 1951. Op de Sustenpas.
15 aug. 1951. In de sneeuw op de Sustenpas.
19 juli 1952. Tweede Zwitserse reis. Vacantie is begonnen. Bij rotonde Utrecht. Gelukkig geen pech.
22 juli 1952. Zwitserland. Nu wel pech: een lekke band.
Let op de twee handgrepen om de kofferdeksel te openen, de bezinedop die nog niet achter een klepje was weggewerkt, en het feit dat deze wagen slechts 1 achterlicht en 1 remlicht had, in het midden!!! Verder alleen links nog een klein lampje als nummerplaatverlichting. Ook bijzonder is nog het Peugeot-embleem op de kofferdeksel. En dit vroege model had nog een kleine achterruit.
Merk op dat het kenteken op de nummerplaat nog geen streepje had tussen de vier cijfers.
Op de achtergrond rechts nog melkbussen. Inmiddels ook een uit het landschap verdwenen element.
Mijn ouders trokken er natuurlijk meteen op uit met hun nieuwe aanwinst. Hier een trotse autobezitter. In 1949 reden er nog niet zoveel auto's. Onbekend is wat de levertijd toen was. Zo kort na de oorlog was het heel moeilijk om aan een auto te komen. Zelfs in Frankrijk. Jan Brusse schrijft in zijn boekje "Over een wonder op wielen" (1954): "Of ik niet wist dat je zeker twee jaar op zo'n auto moest wachten. Dat was in 1949. Toen ik eind 1954 mijn derde Peugeot ging bestellen kreeg ik ten antwoord: maar weet u dan niet dat er nog een wachttijd is van achttien maanden?"
Uit het open dak steken de koppies van mijn broer Peter (11 jaar oud) en ik (3 jaar oud). Hier is goed te zien dat er bovenop de voorspatborden vanaf de koplampen naar achteren, sierstrips zaten. Bij latere modellen zijn deze al snel verdwenen.
Er waren nog maar weinig auto's. Je kon nog gewoon in de lengterichting van de gracht parkeren.
Kenners zullen zien dat dit een bijzondertype veerpont is; een gierpont. De gierpont is met een kabel bevestigd aan een punt in het midden van de rivier, hetzij op de bodem hetzij, zoals hier, aan een klein bootje dat daar permanent ligt. Door het schip schuin te draaien, zal de boot door de stroming de overkant bereiken. Hij maakt dus gebruik van de stroming van de rivier, en heeft dus geen motor nodig (of alleen een kleine hulpmotor). Ze waren in Nederland verdwenen, maar rijkswaterstaat experimenteert er weer mee. Zie http://www.rijkswaterstaat.nl/actueel/persberichten/juni_2008/rijkswaterstaat_start_proef_met_gierpont.aspx. Gierpont komt van gieren wat heen en weer zwaaien betekent, of, bij voor anker liggende schepen, door de stroom heen en weer gaan.
Mijn vader schreef achterop de foto: "Dame in het zwart met zwarte Peugeot". Niet alleen een ANWB- en Wegenwachtschildje op de grille, maar ook nog een achter de voorruit.
Mijn moeder staat met een bos "katjes" in haar arm.
Langs de IJsselmeerdijk. Mijn broer Peter door het schuifdak, ik op de motorkap. Ruim 58 jaar later is deze situatie door mijn broer en mij opnieuw in scene gezet, nu met mijn 203 uit 1957. Zie volgende foto.
Niet langs de IJsselmeerdijk, maar op het erf bij de Wimmenumermolen.
Een historische opname. Vergelijk dit eens met de moderne grote dubbeldeks RoRo-veerboten van de Teso die van Den Helder naar Texel varen! De auto werd over een paar planken dwars op de boot gereden. Aan boord werd hij door een paar sterke mannen aan de achterbumper "gehusseld" om 'm op zijn plek te krijgen, herinner ik mij nog.
Mijn vader deed al gauw af en toe mee aan gezelligheidsritten. Bij de uitgeverij waar hij werkte werd jaarlijks een "Misset's VertegenwoordigersRally" gehouden.
Door het schuifdak steekt een collega van mijn vader, Joh. Sevink uit Rotterdam. Ze reden deze rally samen. Ook deze foto is ruim 58 jaar later opnieuw in scene gezet door mijn broer en mij. Zie volgende foto.
Mijn vader P.Th. Zwijnenberg en zijn collega Joh. Sevink.
Aan het eind van de rally nam mijn vader met zijn Peugeot deel aan vaardigheidsproef.
Ten onrechte schreef mijn vader bij de foto "Molen van Ruysdael". Een veel gemaakte fout. De molen die Ruysdael in Wijk bij Duurstede schilderde stond een eind verderop en is al lang verdwenen.
De auto staat weliswaar maar half op de foto, maar ik laat hem zien omdat hier zo mooi de stalen stangen bovenop de rugleuningen van de voorstoelen zijn te zien. Levensgevaarlijke dingen voor de passagiers achterin bij een aanrijding. Die stangen slopen je volledige gebit! Ik herinner me dat ik als kleuter achterin vaak op die stangen zat te sabbelen. Zo lekker koud in je mond...
58 jaar later hebben we nog even geprobeerd deze foto weer in scene te zetten, maar ik paste er niet meer in!!!!
Merk op dat de auto nog geen zijspiegel had. Daar deed men toen nog niet aan...
Mijn vader behaalde toen het z.g.n. "Heerrijdersdiploma".
Let nog even op de sierstrips bovenop de voorspatborden, die maar korte tijd op de 203's werden gemonteerd.
Menige automobilist zal toch een krasje hebben opgelopen bij deze manoeuvre! Let op de verkeersagenten met witte petten.
Naast het ANWB- en Wegenwachtschild, zit er nu nog een derde schildje op de grille. Ik ben er nog steeds niet achter waar dat van is. Iemand een idee?
Mijn vader schreef bij de foto: "1e Zwitserlandreis. De start. Het opladen van de Francaise voor de grote reis naar Maastricht-Adelboden." Behalve een grote hoeveelheid bagage (o.a. levensmiddelen) gingen drie volwassenen en twee kinderen mee: Mijn ouders, broer en ik, en nog een kennis (links op de foto). Mijn vader had een Peugeot-imperiaal gehuurd.
Ondanks de sneeuw dat de 203 het warm. Maar wat wil je, met 5 personen aan boord en dan zo'n klim! Onze kennis draait heeeeel voorzichtig de radiateurdop een beetje los. Mijn broer kijkt toe. Toen werd me al verteld hoe gevaarlijk zoiets was.
Mijn moeder en ik. Let op het Nederlandse vlaggetje op de grille.
Langs snelwegen waren nog geen vluchtstroken en er was geen stopverbod. Je zette je auto gewoon rustig aan de kant om je collega te verwelkomen die met zijn eigen auto mee ging naar Zwitserland. De wegenwacht (motor met zijspan) dacht dat we pech hadden, maar dat was dus niet het geval. Hij wilde wel uit belangstelling even onder de motorkap kijken.
Op de achtergrond de Citroen Traction Avant van mijn vaders collega. Die was natuurlijk omgekeerd toen hij in de gaten kreeg dat we niet meer achter hem zaten.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
5 juni 1949. 1e Pinksterdag. Met de nieuwe Peugeot (type 203A, 2 dagen oud) op de Zeeweg te Heiloo. Rechts mijn moeder.
Let op de twee handgrepen om de kofferdeksel te openen, de bezinedop die nog niet achter een klepje was weggewerkt, en het feit dat deze wagen slechts 1 achterlicht en 1 remlicht had, in het midden!!! Verder alleen links nog een klein lampje als nummerplaatverlichting. Ook bijzonder is nog het Peugeot-embleem op de kofferdeksel. En dit vroege model had nog een kleine achterruit.