Peugeot 203 van Eric Zwijnenberg                                                                            Terug

1 t/m 7 augustus 2014

Vrijdag 1 aug. 2014
Naar Wognum. Was er ruim op tijd voor aankomst van de eerste tram uit Hoorn. Vrijwel meteen meldde zich een mevrouw met een kleinzoon (9) die mij voorgaande jaren al hadden zien rijden. Oma en kleinzoon achterin, en een meneer die ook graag mee wilde voorin. Ze genoten van de tocht over de Broerdijk. Ik zette hen in Twisk weer op de tram, en reed terug naar theetuin Pronkjewail om daar een uur heerlijk te genieten van thee en huisgemaakte taart.
Daarna naar Medemblik gereden en bij de plaatselijke boekwinkel boeklon gekocht om de Shell jubileumritschildjes die ik heb gemaakt te plastificeren.

In de gereedstaande tram een jongeman gevonden die mee wilde rijden van Twisk naar Wognum. Bleek in Utrecht te wonen, en kwam van een zeiltocht met een oude clipper rond Vlieland. Was geïnteresseerd in oude schepen, treinen, trams en auto's. Gezellig zitten kletsen. Zijn tas had hij gewoon in de tram laten staan. Dat kan allemaal.

In Wognum was de tijd te kort om passagiers te werven. Iedereen die naar Medemblik moest zat al in de trein. Bijna iedereen… Want toen de tram in beweging kwam bleek er opeens op het perron een echtpaar met twee kinderen te staan die net bij het stalletje van de tram ijsjes hadden gekocht. Ik zag het gebeuren. De trammedewerkster in het stalletje riep meteen: "U kunt wel met die oude auto mee". En zo had ik dus plotseling toch nog onverwacht vier passagiers die op deze manier gered werden, en gratis een leuke tocht langs de Broerdijk kregen. Aardige mensen, kwamen uit Veenendaal. Diverse foto's gemaakt:

 

 

Het gezin in Twisk weer op de tram gezet, en ik reed terug richting Alkmaar, via kennissen in Koedijk. Daarna met de 203 naar de molen, en 's avonds ermee naar Alkmaar om hem te stallen.

Zondag 3 aug. 2014
Gisteren slecht weer, dus niet naar de stoomtram. Maar vandaag een prachtige dag. Twee slagen Hoorn-Medemblik, dus ik was er om 11 uur. Tram had vertraging (door het grote passagiersaanbod), en vertrok pas om 11.40 uit Wognum.
Gisteren was er bij de Stoomtram de Fedecrail Youth Exchange 2014, met tientallen jongeren uit allerlei landen. Even wat bijzonderheden over deze club:
Sinds 2007 organiseert FEDECRAIL in samenwerking met de (koepel)organisatie(s) in een bepaald land een internationale jongerenuitwisseling genaamd " FEDECRAIL Youth Camp" om jongeren die actief zijn bij een railmuseum c.q. historische railbedrijf in Europa in staat te stellen om samen te komen en te leren hoe in andere landen het spoorweg erfgoed wordt bewaard.
Alle jongeren die lid zijn van een dergelijke organisatie én die tussen 16 en 25 jaar oud zijn, zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de uitwisseling. De voertaal op het jeugdkamp is Engels.

De Stoomtram had gezorgd voor een "Goederen experience". Volgens Facebook was het een schitterende dag, op alle stations wagons geplaatst en wagens in en uitgeladen. En vandaag deed de hele groep de "historische driehoek". Rutger de Water sprak mij meteen al aan op Wognum met de vraag of drie deelnemers mee konden rijden met mij. Twee jongens uit Zwitserland, en een uit Frankrijk. Die laatste vond het natuurlijk prachtig in een Franse oldtimer te zitten. Zelf had hij een Mercedes uit 1954. De drie gasten reden mee van Wognum naar Twisk.

 
Links een deel van de Fedecrail Youth Group op station Wognum. Rechts een van mijn passagiers aan het begin van de Broerdijk in afwachting van de tram.

 


Deze foto maakte Rutger de Water vanuit de tram.

 
                                                                                        Op station Twisk.

Ik reed terug naar de theetuin Pronjewail, en bracht daar weer een heerlijk uur door in de lommerrijke tuin, met lekkere thee, heerlijk gebak, en mijn krantjes.
Dan naar Medemblik. In de gereedstaande tram terug naar Hoorn zag ik een echtpaar (Hans en Louise Spek) dat meteen inging op mijn uitnodiging om een stukje mee te rijden. Of een hondje dat ze bij zich hadden een bezwaar was. Nee hoor, geen probleem. Afgesproken dat ze in Twisk op de 203 over zouden stappen. Aardige mensen, en een heel lief kooikerhondje (Sammy) dat voorin op de grond zat. Kwamen uit Huizen, en lagen hier met hun boot.


Karin Leusink die in de tram zat nam deze foto van mijn 203 bij het uitrijden van Medemblik, bij molen De Herder. Deze foto mailde ze later naar de fam. Spek, die hem weer aan mij stuurde.
Ik had aan Hans en Louise Spek mijn visitekaartje gegeven, en na hun vakantie stuurden ze mij een stel foto's:

 
Vanuit de stoomtram zien Hans en Louise dat ik, zoals in Medemblik beloofd, in Twisk klaar sta met de Peugeot 203.


Terwijl Louise (voorin) en Hans Spek al hebben plaatsgenomen in de 203, namen andere mensen in de tram deze foto, die zij later aan de familie Spek mailden (en die weer aan mij).

 
Links: Hans nam deze foto van Louise en mij terwijl de de oprijlaan naar station Twisk afrijden.
Rechts: Hans had ook oog voor detail: een foto van de plafonnière in de 203. Eigenlijk best een heel mooi ontworpen kapje!


Afscheid in Wognum.

Gerard van Wieringen had mij 's morgens al ge-sms't dat hij 's middags in de buurt was, en ik ontmoette hem op station Medemblik.
In Twisk weer veel te kort tijd om mensen aan te spreken. Iedereen zat al in de gereedstaande tram naar Medemblik, Zag wel mensen met een zoon waarvan ik dacht dat ze een rit met een oldtimer wel leuk zouden vinden, maar de tijd ontbrak om die mogelijkheid aan het uit te leggen.
Dus leeg deze tram op de Broerdijk begeleid. Maar de betreffende jongen hing wel heel enthousiast uit het raam naar mijn auto te kijken en te zwaaien, en op het laatste stuk Broerdijk waar je elkaar bij wijze van spreken bijna een hand kunt geven, riep ik of hij soms mee wilde rijden, en dan in Twisk uit moest stappen. Meteen een enthousiast "Ja, graag". Ook vanuit de auto aan de machinist duidelijk gemaakt dat ik in Twisk passagiers over zou nemen.
In Twisk kwam de jongen meteen de tram uit, ouders en zus bleven in de tram. En zo reed hij mee naar Medemblik, waarbij ik zoveel mogelijk nog bij de overwegen gelijk met de tram aanwezig was. Hij bleek 12 (schatte hem ouder), en werkte als vrijwilliger al bij een lokale omroep en was geïnteresseerd in historisch vervoer. Ze kwamen uit Waddinxveen, en zaten op een camping in Medemblik. In Medemblik kwam de rest van het gezin nog naar me toe om te bedanken.
Hierna reed ik terug naar Alkmaar en Egmond

Dinsdag 5 aug. 2014
Gisteren een rustdag genomen, en niet naar de tram geweest. Maar vanmorgen om 9.20 uur met de 203 weer naar Wognum. Een dag met drie slagen Hoorn-Medemblik, dus werk aan de winkel voor mij (en de Peugeot).

Meteen belangstelling van een echtpaar uit IJsselstein. Hij aarzelde nog even, maar zij gaf de doorslag om mee te rijden, en dat werd een gezellige rit. Ze kenden molenaar Maarten Dolman van de molen de Windotter in IJsselstein, hadden indertijd nog bijgedragen aan de restauratie, en de man heeft vroeger een Fiat 500 gehad, en een 600 en latere types. Hij heeft bij werkspoor gewerkt, en vertelde hoe fout de beslissing indertijd is geweest om de gehele divisie rollend materieel af te stoten.


 

 

 

Foto: John Verhoek

 
De stoker schepte weer kolen op het vuur van de Leeghwater terwijl wij ernaast reden op de Broerdijk. Dat is echt een succes voor mijn passagiers.
De chef-trein was bereid in Midwoud-Oostwoud te stoppen, en daar stapte het echtpaar weer op de tram, en ik meteen terug naar Wognum voor de volgende tram.
Nu een jong stel mee, de grootouders van haar bleven in de tram. Hij maakte foto's door het open dak. Ze kwamen uit Spijkenisse, en wisten veel te vertellen over de verhoging van molen Nooitgedacht in 2010.
In Twisk stapten zij weer op de tram, en daar at ik mijn broodje op. Mooi zonnig weer. Warm.

Hoewel de tram uit Medemblik maar heel kort stopt, was de tijd net lang genoeg voor ene Bart Smit met een neefje uit Curaçao om op mijn vraag om mee te rijden meteen te reageren en uit te stappen. Hij bleek ooit voor zijn MTS-stage bij de stoomtram stage te hebben gelopen, net in de tijd dat Martijn Huibers (oud-student van mij) daar zijn HTS-stage deed. Dus we hadden heel wat te bepraten, want ik ken Martijn al zo lang!
In Wognum stapte hij weer op de tram. Ik bleef daar nog een poosje kletsen met twee dames van de catering (waaronder Sjanet van Rijn).
Daardoor was ik vrij laat in Medemblik, vijf minuten voor het vertrek van de trein. Een vader die verlekkerd naar de Peugeot keek reageerde onmiddellijk op mijn voorstel mee te rijden van Twisk naar Wognum, Het gezin bestond uit vader, moeder en drie kinderen. Wat waren ze enthousiast. Meisje met hoofd door het open dak, vond het prachtig. Ik maakte de volgende foto's

 

 


Ze kwamen uit Wapenveld (Gld) en kenden molen De Vlijt aldaar. In Wognum gingen ze verder met de tram.


En toen begon het te regenen. Een flinke bui, terwijl ik, zonder passagiers de laatste tram op de Broerdijk begeleidde.

 

 

 

 

 

Foto: John Verhoek

Terug naar Alkmaar.

Woensdag 6 aug. 2014
In verband met de regen die voor 's middags werd verwacht ben ik alleen 's morgens naar de stoomtram gegaan, en heb drie ritten begeleid, allemaal met passagiers in de auto.
Een oma uit Hoorn met een dochter met een peuter en een zoontje van 6 uit Berlijn. Jongetje (Jacob) sprak Duits en Nederlands. Heerlijk, zo'n tweetalig opgroeien. Jacob voorin, en op de Broerdijk met zijn hoofd uit het dak. Oma vertelde hoe ze terugdacht aan de prachtige auto van haar vader vroeger met lederen bekleding.

 

Deze mensen zette ik in Midwoud-Oostwoud weer op de tram.
Terug naar Wognum om de tweede tram uit Hoorn op te vangen.
Een meneer uit Waalre wilde met zijn dochter graag meerijden. Natuurlijk vertelde ik dat ik in Waalre een vriend had, Thijs Michielsen, die molenaar was. En over de brandstichting in het gemeentehuis van Waalre gesproken. De man zat vroeger in de landbouwvoorlichting. Wist bijvoorbeeld te vertellen dat zo'n reclamekoe voor Beemsterkaas bij een van de boerderijen langs de Broerdijk, alleen neergezet mocht worden bij boeren die aan weidegang doen. En dat is hier het geval, er lopen er altijd heel veel buiten.
Zoon Sven maakte vanuit de stoomtram onderstaande foto van ons op de Broerdijk, en ik maakte nog een foto op station Twisk.

 

In Twisk zette ik vader en dochter weer op de tram. En ik kreeg een portie poffertjes vanuit de tram aangereikt dat ik in Wognum had besteld. Ik had namelijk dit keer geen brood mee.
In Twisk stond een heel bijzondere zelfgebouwde auto, een beetje een model van een raceauto, maar met een 2 cilinder boxer­motor van een Lelijke Eend. Een heel apart ding. Helaas geen foto van genomen. De eigenaar liet me het een en ander zien. Knap stuk zelfbouw.

Maar al snel kwam de eerste tram terug uit Medemblik. Een der conducteurs had passagiers op de hoogte gesteld van de mogelijkheid van een ritje met een oldtimer, en een echtpaar uit Hilversum nam dat aanbod graag aan. Zij stapten dus in Twisk uit de tram en bij mij in de auto. Ik nam ze mee naar Wognum. Onderweg zorgde stoker Rutger de Water er, net als tijdens de eerste rit vanmorgen, voor dat hij kolen op het vuur schepte op het moment dat ik naast de loc reed op de Broerdijk. Dit is voor mijn passagiers een spectaculair gezicht.
Trampersoneel maakte mij erop attent dat de rechter koplamp af en toe niet brandde, en gisteren juist de linker! Dus nog even goed naar kijken voor we zaterdag aan de Shell-jubileumrit beginnen.
In Wognum nog even het vertrek van de tram afgewacht, en toen terug naar Alkmaar. Onderweg al de eerste regen.

Donderdag 7 aug. 2014
Ik had een afspraak om 8.30 uur bij AutoCentrale Alkmaar voor het monteren van de nieuwe lagers van het linker voorwiel. De lagers waren inderdaad binnengekomen, en zaten er snel onder. Monteur Thijs heeft op mijn verzoek ook meteen doorgesmeerd, en de handrem iets gesteld (pakte pas op het laatste tandje). Prettige garage.
Verder heeft Thijs de remmen van het linker voorwiel opnieuw afgesteld, want bij mijn eerste bezoek n.a.v. het warmlopen had hij die zover mogelijk teruggesteld. Nu de rem weer goed functioneerde moest ik het pedaal echter wel erg ver intrappen. Soms zelfs tegen het gaspedaal als ik mijn voet niet ver genoeg naar links plaatste. Na het opnieuw afstellen was dit weer normaal.
Daarna met de 203 naar de molen, en daar wat werkzaamheden gedaan:

Voorste nummerplaat waarvan de blauwe laag erg beschadigd was gedemonteerd en opnieuw geschilderd met donkerblauwe verf.

 

Na het verwijderen van de nummerplaat kwam het oorspronkelijke Franse kenteken, geschilderd op de bumper, tevoorschijn! 32-BP19. Het getal 32 duidt op het departement Gers.
Achterste nummerplaat verwijderd. Daaraan zit, met een aluminium strip, de ovale NL-plaat vast. Nog zo'n strip eraan gemaakt, nu voor het Shell jubileumritschildje dat ik had gemaakt. Ook tegen de grille zo'n schildje geplaatst (op school laten printen en op foam laten plakken, en daarna uitgesneden).

 

Wagen is nu gereed voor de Shell-rit die Gerard van Wieringen en ik a.s. zaterdag gaar rijden.
Om 18 uur de wagen teruggebracht naar de stalling in Alkmaar.

Terug