Peugeot 203 van Eric Zwijnenberg                                                                            Terug

Januari, februari, maart 2014

Zondag 5 januari 2014
Vandaag met de 203 even naar Egmond en via Bergen terug naar Alkmaar. Aardig weer. Heel zacht voor de tijd van het jaar, nog absoluut geen winter.
Bij terugkomst in de Van der Lijnstraat was René Metzelaar, oom van Klaas Zaal jr. bezig met een drone om foto's van de buurt te maken. Mijn 203 kwam daar natuurlijk ook op!

  
              Het huizenblok in de Van der Lijnstraat.                                                  Uitvergroting van de 203.
            De 203 staat voor het huis van Klaas Zaal.                                      Wat is-ie lang en smal zo van boven!

En hier een foto waar de 203 bij mijn huis staat:

 
          Voor mijn (hoek)huis staat mijn Honda Jazz.                                          Uitvergroting van de 203.
          De 203 om de hoek in de Van der Lijnstraat,                               Op de hoedenplank liggen twee A4'tjes met
          voor het huis van Agnes Klitsie.                                                   bijzonderheden over de auto en zijn rol in
                                                                                                                   "Moeder ik wil bij de revue".

De garage aangeveegd en gezogen. Was er erg smerig geworden.

Maandag 25 febr. 2014
Zeven weken niet gereden. Maar hij startte goed (na 5x knijpen in de benzinebalg).
Naar Egmond a/d Hoef geweest voor een paar boodschappen, naar Bergen aan Zee, en terug via Bergen naar Alkmaar. Mooi weer, leuk om weer even te rijden,

Donderdag 6 maart 2013

's Morgens de 203 uit de stalling gehaald en ermee naar de molen gereden.

Aan het eind van de middag naar Schagerbrug en naar Sander May in Van Ewijcksluis gegaan.

Sander gaat de komende dagen naar het probleem met de koppeling kijken, samen met zijn vader.

Sander en Carla brachten mij daarna naar station Anna Paulowna, en ik ging met de trein terug naar Alkmaar.

 

 

 


 

Vrijdag 7 maart sms'te Sander: Ik heb zojuist bij Verhoeven een nieuw druklager besteld, verder geen bijzonderheden geconstateerd. Ik houd je op de hoogte!
En een poosje later:
De klus aan de 203 ligt nu even stil in afwachting van een nieuw druklager. Als Tante Pos haar werk vannacht goed doet zou dat al morgen om rond 9.00h hier moeten zijn. Goede service van Karel Verhoeven!
Mijn vader constateerde (ook) dat de koppeling niet vrij komt. De slag wordt mechanisch begrensd door de vork die tegen het koppelingshuis slaat. Na enig zoekwerk hebben we wel afkeurmaten van de frictieschijf gevonden (waar deze prima binnen ligt), maar niet van het druklager. In de boeken staat alleen letterlijk dat "deze het eeuwige leven heeft". Karel zat toen ik hem belde in de auto dus kon een nieuw druklager niet opmeten. De afbeeldingen die ik bij West Auto Collection en Série 04 vond geven echter wel aan dat jouw druklager (te) ver versleten is. Ik heb dus een nieuwe besteld.
Bij stilstaande auto inschakelen gaat nauwelijks omdat de koppeling niet goed vrij komt. Dit heeft als gevolg dat de auto zelfs al wat gaat rollen nog voordat de 1e versnelling daadwerkelijk is ingeschakeld. Deze voorwaartse beweging kan alleen met de wielen in de rechtuit stand, bij insturen is de rolweerstand hiervoor te hoog.
De frictieplaat zelf lijkt prima in orde, evenals de vork die het druklager bedient en de as waar deze om draait.
De uitsparing in het vliegwiel waar de drukgroep in ligt heeft een diepte-maattolerantie van 26,7 +/- 0,1. Wij meten bijna 28 mm maar het aanlegvlak is prima in orde. Wellicht is dit een keer gevlakt maar dat kunnen we eigenlijk niet goed zien. Volgens ons zou het een goed functioneren niet in de weg mogen staan.
Verder hebben we nog wel wat tijd besteed aan het netjes vlak zetten van de druktafel, de stalen ring waar het druklager tegenaan drukt. Dit bleek lastiger dan gedacht met slechts 3 stelschroeven maar is uiteindelijk gelukt.
Morgen ga ik verder zodra ik het lager heb.

De rechter voordeur is denk ik vrij hard open gewaaid want de oogjes zijn behoorlijk uit de carrosserie gerukt en het M4 boutje heeft een haast haakse bocht gekregen. Er is echter niets definitief afgescheurd dus ik heb een recht boutje er voor teruggeplaatst. De deur gaat nog steeds te ver open, maar niet zó ver meer. Je moet maar kijken of je het zo wilt of dat je wilt dat ik een kortere deurvanger maak. De oogjes aan de carrosseriekant terugbuigen zal m.i. niet gaan.
Morgen hopelijk weer verder; het zal mij benieuwen!

En op zaterdag 8 maart om 12.24 uur mailde Sander:
De post was netjes op tijd dus de motor staat er (net) weer in. Ik denk dat het goed is. Ik houd je op de hoogte.

En om 14.56 uur:
En hij rijdt ook al weer, stuk beter dan voorheen!

En om 18.11 uur op mijn vraag of het schakelen nu probleemloos gaat:
Ja, geen centje pijn.

En om 18.16 uur twee foto's van het oude en nieuwe druklager:

 
Zie hier de verschillen. De jouwe was nog 2 mm dik, de nieuwe 3,5. Daarnaast zat er nog wat slijtage op de draaipuntjes. Ik had eigenlijk gehoopt op een duidelijker verschil maar soit.

Zondag 9 maart 2014
Om 15 uur met Klaas Zaal jr en zijn opa met de 404 naar Sander in Van Ewijcksluis om de 203 op te halen. De 404 blijft er, want Klaas heeft problemen met waterpomp en warme start.
Wat de 203 betreft mailde Sander 's morgens nog:
k heb nog even met mijn vader gereden. Het is wel verbeterd, misschien zelfs wel goed maar niet perfect.
We hebben voldoende vrije slag onderin en toch – soms – rolt de auto al met ingeschakelde versnelling en het pedaal volledig ingetrapt. Dan lijkt het wel een automaat. Ook wil hij in stilstand niet altijd soepel in 1 of AR. Vandaag was het al weer anders als gisteren. Maar zojuist op weg naar huis was er weer helemaal niks loos. Uit de versnelling is tot op heden overigens geen probleem.
Ik ga even in overleg met Paul Oorthuizen en mijn vader piekert ook nog even verder. Ik stel voor dat je de auto's vanmiddag wel omruilt en het zelf even een tijdje ervaart.

Eenmaal terug in Alkmaar mailde ik Sander het volgende over mijn ervaringen:
Eerst het goede nieuws: Als ik aan kom rijden bij een stoplicht dat op rood staat hoef ik niet meer bang te zijn dat ik 'm niet meer in zijn 1 krijg als het licht op groen springt. Dat gaat altijd goed. Dus niet meer tijdens de laatste meters uitrollen alvast in zijn 1 zetten, nee, rustig in z'n vrij wachten tot ik weer weg kan rijden, dan schakelt hij probleemloos in zijn 1. Ook naar de achteruit geen probleem, geen tandwielen meer die langs elkaar schrapen.
Bij rechte stukjes achteruitrijden gaat hij ook probleemloos uit en weer in z'n AR, ook als ik de voet op de rem heb.
Ook heb ik geen enkele keer een kruipneiging gevoeld. In tegenstelling tot de situatie toen ik hem bracht moet de koppelingspedaal nu echt een stukje omhoog komen om de koppeling in te laten grijpen.

Maar, nu het slechte nieuws: als ik achteruit gereden heb bij keren, en het stuur in z'n uiterste stand staat, hetzij naar links, hetzij naar rechts, krijg ik 'm niet meer uit z'n achteruit. Dan moet ik de motor eerst afzetten. Bij wat keer-manoeuvres die ik op een parkeerterrein uitvoerde moest ik vijf keer de motor uitzetten...
Het maakt niet uit of ik de voet op de rem heb of niet, en, en dat is nog wonderlijker, ook als ik de koppeling even op laat komen, en de auto dus een stukje achteruit rolt en de tandwielen in de versnellingsbak dus in beweging zijn, krijg ik hem toch niet uit z'n AR.
Nog vreemder: als ik tijdens dat achteruitrollen het stuur weer recht draai, krijg ik hem ook nog niet uit z'n achteruit. Die uiterste stuuruitslag heeft dus iets veroorzaakt dat pas opgeheven is als de motor stil heeft gestaan. Ra, ra, ra. Wie oh wie kan dit vreemde gedrag nou verklaren?
Moeten we het soms bij de stuurkolom zoeken, of het scharniermechanisme van de schakelhendel aan de stuurkolom??? Zou het stangenmechanisme niet onder de goede hoek aangeduwd of aangetrokken worden als het stuur in een uiterste stand staat, en hij uit z'n AR moet?
Maar dat klopt dan weer niet met het verschijnsel dat de schakelhendel meteen zonder enige weerstand soepel naar de neutraal glijdt als de motor is gestopt.
Nou, genoeg stof om diep over na te denken....

Waarop Sande mailde:
Eric, onderstaand mijn mail van vanmiddag aan Paul Oorthuijsen, technisch commissaris van de APH. Ik heb je aanvullingen van vanavond ook doorgestuurd.
Wordt vervolgd (denk ik…)

Paul goedemiddag, mag ik nog even gebruik maken van je kennis en ervaring?
We hebben afgelopen weekend de 203 opnieuw onder handen genomen en de koppeling nader bekeken.
V
óór demontage zat de gaffel al een heel stuk naar achter in het gat onder in het koppelingshuis. Zelfs als ik de koppeling zover opstelde dat het pedaal door de gaffel begrensd werd in het koppelingshuis was schakelen in 1 en AR problematisch
We hebben:
• Het druklager vervangen voor een nieuwe. Het oude stak nog 2 mm uit, de nieuwe 3,5. Lijkt me geen wereld van verschil, maar goed
• De druktafel vlak gezet, dit scheelde een paar tienden voor zover met de schuifmaat te meten.
• De diepte van de kamer in het vliegwiel gemeten. De boeken geven 26,7 +/- 0,1 mm; wij meten vrijwel 28mm.
• Gezien dat de frictieplaat niet helemaal de donkere (zwarte) kleur van schoon frictiemateriaal heeft maar een beetje roestbruinig, de zelfde kleur als het stof wat er af komt.
• De dikte van de (onlangs vernieuwde) frictieplaat gecontroleerd - prima binnen de marges.
• De prise-as ontdaan van vet en ingespoten met siliconen. Koppelingsplaat schuift soepel
• Geprobeerd te controleren of er een slingering in de koppelingsplaat zat. Niet geconstateerd
• Druktafel visueel geïnspecteerd: mooi glad en egaal.
• Toplager in het vliegwiel visueel geïnspecteerd en een drupje olie gegeven.

We hebben nu – met lopende motor – ca 2 cm slag voordat de koppeling aangrijpt. De koppeling grijpt mooi aan en aan het einde van de pedaalslag hebben we 2-3 cm vrije slag over. Dat lijkt allemaal volgens het boekje.
Overigens zit ook nu de gaffel weer tegen het koppelingshuis aan, dus aan het einde van het stelbereik (zelfs nu met nieuw druklager en nieuwe koppelingsplaat).
Meestal gaat het goed maar soms blijft de bak meedraaien en kan je niet zonder tandenpoetsen schakelen naar 1 en AR. Wat we ook – soms – constateren is dat met ingeschakelde 1 of AR en het pedaal volledig ingetrapt de auto rolt als een automaat.
Voor de rest van de versnellingen geen enkel probleem, op en neer schakelen kan vlot.
Het probleem is kortom in de kern nog aanwezig, hoewel wel een beetje minder ernstig. Hij wil nu in elk geval uit de versnellingen en meestal ook erin. Maar op één of andere manier blijft de motor de bak soms aandrijven. Het lijkt wel of de plaat kleeft, aangedrukt blijft, o.i.d.
Wil je nog eens meedenken?
De relatie met de stuuruitslag heeft mijn vader overigens wel gevonden. Als de auto maar een heel kleine beetje rolt kan je schakelen: andersom gaat de auto een heel kleine beetje rollen als je probeert te schakelen met deze slechte koppeling. Dat beetje beweging heb je (veel) minder makkelijk met ingestuurde wielen (of met de voet op de rem, wat ook geconstateerd niet werkte)
Bedankt alvast en prettige zondag! Sander May

Maandag 10 maart 2014
Met de 203 naar Egmond a/d Hoef, en daar bij de Texaco Self-Wash de wagen gewassen. Was heel hard nodig, hij was erg vuil. Daarna ermee naar de molen.
Omdat er in de namiddag zeedamp kwam en het een mistige nacht zou worden, ben ik met de 203 en Nayra in de namiddag terug naar huis gegaan. Vervolgens met Klaas Zaal jr de Honda weggebracht naar garage Klaver in de Beverkoog voor grote beurt en APK, en met de 203 terug en die in de stalling gezet.

Dinsdag 11 maart 2014
Met Nayra in de 203 weer naar de molen. 's Middags via Bergen (getankt) naar Alkmaar. Op het parkeerterrein bij het winkelcentrum Hoefplan opeens forse schakelproblemen. Ik stelde Sander per e-mail er als volgt van op de hoogte:

Wat de 203 betreft: Ik vond het, afgezien van dat niet uit z'n AR of 1 krijgen verder allemaal wel meevallen, tot vanmiddag...
Ik stond op een parkeerterrein in Alkmaar. De auto had 10 minuten stilgestaan. Ik moest achteruit mijn parkeerplek uit, maar ik kreeg hem niet in AR of in 1. De tandwielen gierden langs elkaar. Krankzinnig. Koppeling vele malen opnieuw ingetrapt, heel langzaam, met een flinke stoot, maar niets hielp. Ik moest de motor afzetten, dan in z'n AR zetten, en weer starten. Op dat moment tikte er een kennis van me [Dick Min] tegen het raampje, met de vraag "Wat ben JIJ aan het doen?". Hij had het lawaai gehoord. Enfin. Motor weer afgezet, praatje gemaakt, en daarna probeerde ik het opnieuw. Maar nee hoor, de koppeling kwam in de verste verte niet vrij, de tandwielen liepen met flinke snelheid langs elkaar, bij AR en bij 1. Dus motor weer af, in z'n AR, starten, en verder geen last gehad.
Zo raadselachtig! Waarom treedt dit de ene keer nou wel op en de andere keer niet? Er moet ergens een gigantische speling zitten heb ik zo het gevoel. Maar waar?

Daarna weer naar de molen, waar hij vannacht op het erf blijft staan, want mijn Honda is nog niet klaar.

Woensdag 12 maart 2014

Voor de roestvorming is parkeren op het molenerf eigenlijk niet denderend; de auto zat vanmorgen onder de dauw. Maar het was een mooie zonnige ochtend, en er stak al gauw wat wind op, en dan droogt hij wel weer.

Maar eerst de auto afgelapt, en met de beroemde spuitbus uit Amerika met nanodeeltjes ingespoten en met een microvezeldoek uitgewreven. Ziet er prachtig glimmend uit.

In de namiddag met de 203 weer naar Alkmaar, bij het station buurjongen Emiel Scheffe opgepikt, en samen naar garage Klaver in de Beverkoog gereden om mijn Honda op te halen. Emiel reed met de Honda terug naar de Nic. Beetskade, ik met de 203, die ik meteen in de stalling zette.

Schakelprobleem is nog steeds aanwezig. Ook vandaag tweemaal de motor uit moeten zetten omdat ik hem niet uit zijn achteruit of uit de eerste versnelling kreeg. Sander staat voor een raadsel.

 

 

Donderdag 13 maart 2014
's Avonds gingen Klaas Zaal jr en Däphny met de 203 naar Egmond aan Zee, en kwamen er daarna mee naar de molen om een kopje thee bij me te drinken. Ze constateerden beiden wat Klaas al eerder had opgemerkt: dat uitlaatgassen het interieur binnen lijken te komen. Lekkende uitlaat of lekkend uitlaatspruitstuk?
In het donker gingen ze terug naar Alkmaar, en zetten de 203 weer in zijn stallingt.

Donderdag 20 maart 2014
Vanwege de aanhoudende schakelproblemen in de namiddag even afgesproken bij Sander May bij Etac in de Boekelermeer. Ik wilde namelijk wel eens weten of de stang met gaffel die de koppeling bedient, óók nog helemaal is ingedrukt op het moment dat de versnellingshendel niet uit z'n achteruit wil. Dit verschijnsel treedt vrijwel altijd op als ik in een krappe bocht achteruit heb gereden. Ook nu. Ik hield de koppeling ingedrukt, en Sander keek onder de wagen. Maar de stang was helemaal ingedrukt. Om het moment dat ik de motor uitzet glijdt de versnellingshendel probleemloos naar neutraal. Sander heeft nog steeds geen verklaring voor dit vreemde mankement dat is opgetreden na het vernieuwen van de koppelingsplaten, en dat is gebleven na het vernieuwen van het druklager. Ook 203-specialist Paul Oorthuizen heeft er geen verklaring voor. Sander gaat nu nog praten met Johan Hartendorp, ook een 203 deskundige.
Daarna even langs huis, en dan naar De Stolpen om daar te eten.

Woensdag 26 maart 2014
Tijdens een avondritje met de 203 parkeerde ik met een bocht achteruit. Wilde weer niet uit zijn AR. Nou liep het parkeerterrein flink af (achteruit naar beneden, dus neus omhoog). Ik zette niet de motor af, maar liet de rem los waardoor de wagen achteruit begon te rollen, en meteen gleed de schakelhendel soepel vanuit AR naar neutraal. Zo wonderlijk. Zit er soms (ook) in de versnellingsbak iets niet goed?

Zondag 30 maart 2014

 

Klaas Zaal jr. maakte met Däphny en haar opa en oma een ritje met de 203. Kijken bij een locatie voor een trouwreceptie...

Terug