Peugeot 203 van Eric Zwijnenberg                                                                            Terug

20 t/m 23 juli 2013

Zaterdag 20 juli 2013
Vandaag een bijzondere dag voor de 203: eindeloos rondjes draaien op de rotonde Bergerweg/Oude Hoeverweg in Alkmaar, de z.g.n. paardenrotonde. Wat wil het geval? Een oud-collega van mij, Fred Komen, doet vrijwillig redactiewerk bij Kunstnet, een soort locale omroep, die films uitzendt en op YouTube zet. Als item wilden ze "kunst op rotondes", en om te beginnen deze rotonde bij mij in de buurt, waar acht stalen beelden van een galopperend paard staan opgesteld. In 2009 door een kunstenaar vervaardigd, als een soort eerbetoon aan Muybridge, die in 1878 voor het eerst het galopperen van een paard fotografisch vastlegde met 12 camera's. Er werd toen voor het eerst bewezen dat een paard dan met alle vier de benen even van de grond komt.

Enfin, Fred Komen heeft buurtbewoners benaderd of ze geïnterviewd wilde worden over deze vorm van kunst op rotondes in Alkmaar. Maar iedereen was met vakantie, ik was de enige die vandaag beschikbaar was. Ik opperde toen hij mij benaderde meteen of het een idee was om mijn Peugeot in beeld te brengen als ze het verkeer op de rotonde filmden. Dat idee viel in de smaak, en vandaag was ik van 12.00 tot 16.30 in de weer met Fred Komen, een regisseur, een cameraman en een geluidsman, om eindeloos veel opnames te maken op en rond de rotonde, en in mijn auto. Het leek "Moeder ik wil bij de revue" wel, of Penoza. Vier-en-een-half uur werk voor een paar minuutjes film!

Het interview van mij werd in verschillende fases opgenomen; op de rotonde en in de auto. Er werd gefilmd vanuit allerlei standpunten. Eenmaal reed de geluidsman mee, liggend op de achterbank van de Peugeot (om niet gezien te worden door de camera die buiten stond opgesteld). Ik denk dat ik vandaag wel 30 keer een rondje heb gedraaid op de rotonde, en enkele malen vanaf de watertoren aan komen rijden (met de gele koplampen aan).

Het was best wel weer een belevenis.
Hier wat foto's:

 
                         Fred Komen en geluidsman                                                  Geluidsman liggend op de achterbank

 
                                    De regisseur                                                                      Cameraman en regisseur

   

    

De productie is op dit moment (febr. 2014) nog niet uitgezonden. Wanneer dat is gebeurd publiceer ik het op deze site.

Zondag 21 juli 2013
Met de 203 naar de stoomtram. Dit keer zomaar geen belangstelling van mensen om mee te rijden. Achteraf maar goed, want op de Broerdijk liep ik mijn eerste deuk op: Bij de boerderij op nr. 28 zat op de oprit weer een akelig hondje dat al een keer bijna onder mijn auto was gekomen, omdat het steeds luid keffend op alles afstormt wat voorbij rijdt. Ik ging er al met een grote boog omheen, maar plotseling stormde jij toch keffend op mij auto af, en klapte tegen de zijkant. Deuk in het rechter achterspatbord. Toch overleefde hij de klap, en liep het erf op.

Ik ben eerst doorgereden, thee gedronken in de Theetuin in Twisk, en toen teruggaan naar de boerderij waar het gebeurde. Eigenaar Gerard Karstens deed open en had al gezien dat het hondje een beetje ontveld was, maar verder niks mankeerde. Het was al de derde keer dat dit gebeurde. Hij springt ook steeds tegen de zware banden van zijn trekker op terwijl die rijdt. Het is gewoon wachten tot hij er een keer onder komt. Hondje is ook al eens bij een hondentrainer geweest, maar dat heeft niet geholpen. Eigenaar had zelfs al eens overwogen hem in te laten slapen.

"Maar met dat 1,2 mm dikke plaatstaal van uw auto zult u wel geen schade hebben" veronderstelde hij. "Kom maar kijken" zei ik, en hij verbaasde zich over de deuk. Dat moest toch wel behoorlijk hard aangekomen zijn. Hij is verzekerd. Nu de schade laten taxeren.

Hierna ging ik naar Medemblik. Getankt. Een jong stel wilde wel meerijden van Twisk naar Wognum. Aldus geschiedde. Kwamen hier trouwens uit de buurt.

In Wognum verder geen passagiers geworven, dus leeg de tweede tram richting Medemblik begeleid langs de Broerdijk tot Midwoud/Oostwoud, en toen terug naar Alkmaar. Daar de nieuwe blauwe Bosch bobine zwart gespoten.

Dinsdag 23 juli 2013
Op dinsdag, woensdag en donderdag maakt de stoomtram drie slagen van Hoorn naar Medemblik. Dus vandaag een uur eerder heen dan zondag. Het werd weer een hete dag. De eerste tram was bepaald niet druk.
Als zich wat mensen om de 203 hebben verzameld zet ik altijd de motorkap open, en iedereen verbaast zich dan over de eenvoud daar in het vooronder.
Een meneer wees op de bobine, en vroeg wat dat was. Ik legde uit dat dat de bobine was, en dat die de hoogspanning maakte voor de ontsteking. Dat principe kende hij niet. Ik legde uit van twee spoelen, een met weinig en een met veel windingen, en toen zei hij tot mijn grote verrassing "Een soort Ruhmkorff-inductor". Wie kent nou heden ten dage nog de Ruhmkorff-inductor (ook wel vonkinductor genoemd, en inderdaad het principe van de bobine!)?

Het bleek dat hij als jongetje van een jaar of 14 vakantiewerk had gedaan bij Philips in Hoogeveen. Hij was toen thuis wat gaan knutselen met een relaisspoel van en telefooncen­trale, en schakelaartjes met zilveren contacten, en had een Ruhmkorff-inductor gebouwd. Kijk, dat zijn nou van die leuke ontmoetingen, die meteen leiden tot hele gesprekken over van alles en nog wat. Want dan ga ik natuurlijk doorvragen over wat hij dan bij Philips deed (iets met printplaatjes assembleren). De man reed met mij mee van Wognum naar Twisk.

Hierna reed ik meteen snel terug naar Wognum om de tweede tram van die dag op te halen.

Nu was het een vader, Nico Hand, met twee dochtertjes die met mij meereed naar Twisk. Moeder bleef in de tram. Vader voorin, dochtertjes op de achterbank. Ene Alex Meijer, waar ik later op de dag mee kennis zou maken, stond toen op het perron in Wognum, en maakte deze twee foto's:

   
                      De 203 op zijn bekende plekje.                                           11.45 uur. Vader en dochtertjes hebben
                                                                                                                  plaatsgenomen. Klaar voor vertrek.

  
Nog twee foto's van Alex Meijer. Links een van zijn vrienden, druk fotograferende vanaf de laatste wagon, en rechts mijn 203 op de Broerdijk bij Abbekerk. Locomotief is de Bosboom.

De vrouw van Nico Hand bleef in de ram, en maakte een aantal foto's van de Peugeot met Nico en de kinderen. Ik kreeg ze later, na hun vakantie, per e-mail toegestuurd. Twee ervan laat ik hier zien:

 
                        Foto's Mw. B. Commandeur                                                          Haar man Nico met de kinderen                 

In Twisk stonden een stuk of zes mannen op het perron, die met de stoomtram naar Hoorn wilden, en later weer terug met de derde tram. Omdat ik in Twisk even tijd heb voordat de kruisende eerste tram terugkomt uit Opperdoes, ging de motorkap weer open, en lieten de mannen blijken wel erg geïnteresseerd te zijn. Ze waren allemaal ook aan een stuk door aan het fotograferen.

Ze konden helaas niet allemaal meerijden, maar drie (grote) kerels, dat ging toch wel in de 203. Ze genoten enorm van het tochtje, en maakten door de open raampjes en het open dak onnoemelijk veel foto's. Een van het kwam uit Moerkapelle. En dan kan ik natuurlijk niet laten om te vragen of hij de molens van de viergang van Zevenhuizen kende. Nou zeker wel, en ook een der molenaars, Jan Springer. Want Jan werkt, net als hij, bij de NS, en was zijn leermeester bij bepaalde opleidingen. Leuk. En hij bleek nog in de klas te hebben gezeten bij Erik Ottevanger, een zoon van molenaar en molendeskundige Johan Ottevanger.

 

 

 

Foto van Marcel Dekker
 

Een ander was Alex Meijer die mij later (via SkyDrive) maar liefst 86 foto's stuurde!

 
                             Op het station in Twisk                                                 Onderweg op de Broerdijk, richting Abbekerk

 
                         Chauffeur Eric Zwijnenberg                                                          Machinist Richard v.d. Brink

In Wognum heb ik ze weer op de tram gezet. Ze gingen naar Hoorn. Maar…. een poos later keerden ze weer terug met de derde tram van vandaag, getrokken door Bello. Daarvan straks nog foto's.

Er was nu even geen tram op de baan, dus ik ging terug naar Medemblik. De Theetuin in Twisk bleek gesloten. Maar op de dinsdag­tram zit Henk Wagenmaker, de vader van Loes en Opa van Tim uit de Van der Lijnstraat in Alkmaar (op bijgaande foto de man links). Daar gezellig mee gekletst en een beker chocomel gekregen. Nog even gesproken met een (nieuwe) chauffeur van de oude gele streekbus die steeds het rondje Station Medemblik, Bijenstal, Stoommachinemuseum en Kasteel Radboud rijdt.

Dan de wagons doorgelopen en zo her en der gevraagd of mensen mee wilden rijden. Reacties van kinderen heel verschillend, soms "nee, ik wil met de tram", en soms "ja, dat lijkt me leuk". Zo'n gezinnetje had ik nu ook. Afgesproken dat een opa (Freek van Loon) en zijn kleinzoontje Sem, van Twisk naar Wognum met mij mee zouden rijden. Oma met kleindochtertje bleven in de tram. Inderdaad kwamen ze in Twisk uit de tram. Sem voorin en Freek achterin. Ze vonden de rit prachtig. Sem mocht van mij zijn schoenen uitdoen, en op de rechter voorstoel staan, om zo door het open dak naar zijn oma te zwaaien en naar de locomotief te kijken. Freek maakte heel veel foto's, en ook zijn vrouw vanuit de tram. En ik maakte wat foto's met mijn telefoon van Sem. Visitekaartje gegeven, en 's avonds al mailde Freek mij een groot aantal foto's in hoge resolutie:



 

 
      De familie nadert station Twisk en zien mij al staan                                   Ik leg Sem uit hoe ik de auto start

 
              Oma met kleinkind in de tram. Broerdijk                                                               Lok 26

 
                                  Op de Broerdijk                                                             Ik maakte tijdens het rijden foto's:

 

 

En tenslotte links nog een foto van Freek van Loon gemaakt van "de arbeider" op station Wognum.

In Wognum stonden weer de mannen die ik 's morgens al in Twisk had ontmoet, en waarvan er drie met mij mee waren gereden. Nu wilde een van de anderen van dat gezelschap graag mee, en de NS-man (bleek machinist met wegbekendheid in bijna heel Nederland) wilde graag voor de tweede keer met me mee.

Dus ik had weer twee passagiers. Nu echter maar tot Midwoud-Oostwoud (dan kan ik daarna sneller terug naar Alkmaar, en de machinist en chef trein (Wouter Adriaanse) zijn mensen die stoppen daar geen enkel probleem vinden.

Opa, oma en de kleinkinderen waar ik hiervoor over vertelde gingen vanuit Wognum weer terug naar Medemblik, en maakten onderstaande foto's van mij op de Broerdijk met de twee mannen. Voorin naast de NS-machinist, en achterin zijn intensief fotograferende vriend.

 

 

 

Maar ook Alex Meijer zat in deze tram, en ook hij maakte weer veel foto's:

 
                        Aan het begin van de Broerdijk                                       Ruim 3 km loopt de weg langs de spoorbaan

 
                      Dit is de boerderij waarvan de hond                                                           En maar zwaaien
                         zondag tegen mijn auto op vloog

 
         De spoorwegovergang halverwege de Broerdijk                                    Het molentje van de Klikjespolder. Nog nóóit
                                                                                                                           zien draaien!

   Vanaf hier rijden we nóg dichter langs de baan.

Hierna terug naar Alkmaar gereden. Daar bij 3A-Autoschade in de Koelmalaan een prijsopgave gevraagd voor het uitdeuken van de aanrijding met de hond. Excl. BTW  € 350,-.

Met de 203 door naar de molen. Daar rechts voorin een prullenbakje gemonteerd dat ik bij Conrad had gekocht (eerder al eentje voor mijn Honda). Pas later op de avond de 203 teruggebracht naar Alkmaar.




 

 

 

 

 

Terug