Peugeot 203 van Eric Zwijnenberg                                                                            Terug

November 2011

Dinsdag 15 november 2011. Doorsmeren.
Het werd hoog tijd dat de Peugeot weer eens werd doorgesmeerd. Sinds de laatste beurt door Sander May had ik er al weer 4500 km mee gereden. De doorsmeer en olieverversings intervallen waren vroeger 2500 km, maar met de moderne smeermiddelen kan dat wel wat langer. Zeker olie verversen kan wel op 10.000 km worden gesteld, dus dat liet ik nu nog maar achterwege.
Ik had een afspraak gemaakt met de jongens van Auto Centrale Alkmaar (ACA) op de Beverkoog. Sander is onlangs verhuisd, en zijn werkplaats heeft hij ook kortgeleden overgebracht naar een schuur bij zijn huis. Hij heeft het dus nog erg druk. En voor zo'n klein klusje als doorsmeren is een brug toch wel handig, en is de Beverkoog een stuk dichter bij dan Anna Paulowna. En deze jongens van ACA hebben al eerder mijn Peugeot en Versailles op de brug gehad. Fouz was weer degene die mij hielp. Ik had van te voren de pagina's over doorsmeren uit het instructieboekje gescand en op A4'tjes geprint. Met de plaatjes erbij was het zo gemakkelijk om samen alle smeernippels te vinden. De ene bleek wat meer vet nodig te hebben dan de ander. Ook de voorwiellagers (hoeft maar om de 15.000 km, maar ik heb geen idee of Sander dat al eens heeft gedaan) wat extra vet gegeven. Verder de diverse punten waar een druppeltje olie op moet. Na afloop van deze beurt (drie kwartier werk) schakelde de auto aanmerkelijk lichter! Het smeren van het hefboomstelsel van de versnellingshendel heeft hem goed gedaan!
Daarna nog even naar de Kraspolderweg om bij een watersportartikelenzaak een "pompbal" (knijpbalg) voor benzine te kopen. Die heb ik al in mijn Versailles, en dat is een groot succes. Als die een paar weken stil had gestaan moest ik zó lang starten, en sinds ik dan achtmaal in de balg knijp slaat hij altijd onmiddellijk in één keer aan. Ook bij mijn 203 die 14 dagen stil had gestaan moest ik weer héél lang starten voordat de benzine vanuit de tank weer naar de carburateur was gezogen. Ik ga dus in mijn 203 ook zo'n balg plaatsen.

Zondag 20 nov. 2011. Oldtimerbeurs.
Vandaag was ik met de Honda Jazz voor de derde keer naar de oldtimerbeurs in Rosmalen. Voor mijn 203 kocht ik een benzinefilter, slangklemmetjes en een nieuwe Hella clignoteur-automaat (knipperlichtrelais met bimetaal). De huidige automaat laat het afweten bij stationair toerental, dan is de knipperfrequentie zó laag, bijna nul!

Maandag 21 nov. 2011. Gesleuteld, knipperlichtautomaat.
In de mijn garage 's morgens en 's middags een uurtje gesleuteld aan de 203. Eerst de pompbal geplaatst. Moeilijk om de 6 mm benzineslang over de 8 mm aansluitingen van de balg te krijgen. Maar de 203 benzinepomp heeft nou eenmaal 6 mm buisjes als aansluiting, dus 8 mm slang kan ook niet. En verloopstukjes 6-8 mm stonden niet in de catalogus bij Rijsbergen. Maar wat vervelender was: na een paar keer knijpen bleek de nieuwe balg lek. Op de rand van een van de slangklemmen kennelijk een scheurtje in de balg. Dus 's middags teruggegaan naar de winkel in Alkmaar (de "Bootschappenwinkel", Kraspolderweg) en een nieuwe gekregen.
De montage van de nieuwe clignoteur-automaat van Hella die ik gisteren kocht was ook al geen succes. Hij knippert wel als de motor uitstaat (en de dynamo dus niet bijlaadt), maar veel te langzaam. Hij zou geschikt zijn voor 2x15 W t/m 2x21 W. Mijn lampen zijn 18 W, maar misschien heb ik wel zoveel spanningsverlies in de bedrading etc. dat het vermogen nog minder is dan 15 W.
Daarom bij Cartal Rijsbergen mijn toevlucht maar gezocht tot een elektronische knipperautomaat, een Triscan 1000 hd 13, die onafhankelijk van de belasting een constante knipperfrequentie heeft. Hoort eigenlijk wel niet in een oldtimer, maar ja, je wilt toch ook voor de veiligheid dat anderen kunnen zien welke kant je uitgaat als je met stationair lopende motor voor een verkeerslicht staat. En bij gas wegnemen voor of op een rotonde, dan moeten de richtingaanwijzers toch wel blijven knipperen. De prijs viel mee, € 14,88, en voor die Hella-automaat die ik gisteren kocht betaalde ik maar € 5,00, dus daar is niet veel aan verloren.
Nu is alleen de vraag of die elektronische ook voldoende geluid maakt! Want je moet 'm toch wel horen tikken.

Dinsdag 22 nov. 2011. Gesleuteld, benzine-pompbal.
2011 11 22 IMG_1516.JPGIn de namiddag weer even aan de 203 gesleuteld: een nieuw benzinefilter en de nieuwe pompbal gemonteerd. Deze pompbal is iets kleiner dan in de Versailles, maar dat maakt niet uit, gewoon wat vaker knijpen, en trouwens de carburateur van de 203 is ook een stuk kleiner dan de dubbele carburateur van de Versailles, en heeft dus ook minder benzine nodig. Ik ben benieuwd of dit na een poosje stilstand bij het starten van de auto net zo'n verbetering is als bij de Versailles.

Verder onder het dashboard de drie draden van het gisteren aangesloten Hella blinkerrelais overgezet op de nieuwe elektronische Triscan. Wat een verbetering: zonder dat de motor loopt en de dynamo bijlaadt een lekkere snelle knipperfrequentie! Morgen alleen nog ergens vastzetten. Ik denk tegen het motorschutbord. Je hoort dit relais gelukkig ook, maar het is wel minder luid dan de originele knipperautomaat van Peugeot die aan de achterzijde van het metalen dashboard zit bevestigd.

 

Woensdag 23 nov. 2011. Gesleuteld.
Vandaag de nieuwe elektronische clignoteurautomaat met een parkertje vastgezet. Niet tegen het motorschutbord zoals ik eerst van plan was, maar tegen de achterzijde van de oude knipperautomaat. Daar kon ik een gaatje in boren. Het geluid van het knipperrelais wordt nu door het metalen kastje van de oude automaat overgebracht op het metalen dasboard, en is beter hoorbaar dan bij montage tegen het motorschutbord. Bovendien wil ik dat motorschutbord nog eens isoleren. Er komt 's winters wel erg veel kou vanaf, en ook is de motor van de 203 wel erg nadrukkelijk hoorbaar in het compartiment.

Maandag 5 dec. 2011. Imperiaal gekocht.
Cees op 't Veld 015.jpgVia marktplaats.nl had ik vorige maand een imperiaal voor de 203 gekocht. Bij Kees op 't Veld in Noord-Brabant, die zelf een blauwe 203 heeft. Ik was er al een poosje naar op zoek. Kees heeft een zuster in Anna Paulowna, en stelde voor hem een keer langs te brengen als hij naar zijn zus ging. En zo spraken we vandaag af bij mijn huis in Alkmaar. De foto toont de imperiaal toen hij nog op de 203 van Kees zat. De imperiaal ziet er erg mooi uit, goed in de lak.

 

 


 

Maandag 26 december 2011, tweede kerstdag. Imperiaal geplaatst. Kerstman Wognum.
Photo 21-12-11 15 55 36.jpgAfgelopen week de messing schroeven uit de vier bevestigingsplaatjes voor de imperiaal gedraaid. Ging gelukkig makkelijk, na even het gleufje in de schroeven open gekrabd te hebben. Vandaag de imperiaal vastgezet met vier rvs M8 bouten, 20 mm lang. Paste precies. Bij het monteren van de imperiaal leg ik eerst een plaid over het dak, zodat ik de lak niet beschadig. En dan rol ik hoek voor hoek de plaid een stukje weg om de bout te plaatsen en vast te schroeven.

Daarna de auto gestart. Moest wel héél erg veel pompen met de pompbal (wel 50x) voordat ik benzine had. Later heb ik wel begrepen hoe dat kwam, er zit een lekje, volgens mij in de pompbal. Maar toen startte de auto ook in één keer. Zes weken had hij stilgestaan!

Naar Wognum gereden, en daar de komst afgewacht van de derde stoomtram op die dag met de kerstman. De twee oude koffers die ik van mijn broer als kerstgeschenk had gekregen (had hij via markplaats.nl op de kop getikt) op de imperiaal gelegd, en vastgezet met een bagagespin ("spanners").

Leuk sfeertje op het station, met een houten hut waar poffertjes verkrijgbaar waren, en een tent met allerlei andere versnaperingen en glühwein en een miniatuur spoorbaantje.
De auto had meteen bekijks. Het is een leuk gezicht met die koffers erop.

DSC01374.JPG   DSC01382.JPG

DSC01384.JPG   DSC01385.JPG

De tram rijdt bij deze kerstritten niet verder door, dus niet naar Medemblik, alleen van Hoorn naar Wognum op en neer. Er was een man uit Den Helder die wel heel veel belangstelling voor de 203 had, en met hem heb ik even een blokje om gereden, daar was genoeg tijd voor.
De nieuwe elektronische clignoteurautomaat is een aanwinst. Nu is de knipperfrequentie lekker onafhankelijk van de boordspanning. Vooral bij stationair toerental, bijvoorbeeld als ik voor een verkeerslicht stond, of als ik op een rotonde ontkoppelde en gas wegnam kon je nauwelijks meer van knipperen spreken, zo traag ging hij dan, en dan is het juist zo belangrijk dat medeweggebruikers zien waar je heen wilt!
Om 16.15 weer terug in Alkmaar. Bij het openen van de motorkap om de hoofdschakelaar uit te zetten, bleek dat er behoorlijk benzine lekte bij de ingang van de pompbalg. Kon nog niet zien of dat bij de aansluiting van het slangetje was (kan bijna niet) of een scheurtje in de pompbal zelf.

Donderdag 28 dec. 2011. Nieuwe pompbal.
Gisteren gezien dat ik de pompbal bij de Versailles anders had gemonteerd dan bij de Peugeot:
Versailles: tank – pompbal – filter – benzinepomp – carburateur
Peugeot:    tank – benzinepomp – filter – pompbal – carburateur
Het verschil is dat de benzinepomp van de auto bij de Versailles aan de rubber pompbal zuigt, en bij de Peugeot de benzine erin perst. Dat veroorzaakt natuurlijk eerder lekkage bij de aansluitingen van de pompbal. Ik heb vandaag de hele zaak bij de 203 gedemonteerd. Omdat de pompbal die ik kocht bij bootschappen.nl in Alkmaar al de tweede was die lekte, en ook een slag kleiner is dan bij de Versailles, zocht ik toch een andere, van betere kwaliteit, en kwam terecht bij een Yamaha-buitenboordmotor-dealer in De Rijp, waar ik vandaag met de Honda heen was om hem op te halen. Bovendien heeft deze Yamaha-pompbal dunnere aansluitingen (7 mm) dan de pompbal die ik van bootschappen.nl had (9 mm). De rest van de benzineleidingen in de 203 is 6 mm, en de juiste slang daarvoor kreeg ik dus eigenlijk niet goed op die eerste pompbal.

Vrijdag 29 dec. 2011. Gesleuteld. Hoe heet een tie rip?
Vandaag de zaak weer gemonteerd, met benzineslag van autoshop Bergerbrug, met canvas omwikkeld, dat een beetje soepeler is dan wat ik had. De volgorde is  nu:
tank – pompbal – benzinepomp – filter – carburateur
Nog niet geknepen en gestart. Eerst de slangen nog even vastzetten met tie rips.
Vreemd woord trouwens, dat "tie rip". Er zijn zoveel varianten; tie-rip, rie-rep, tierep, tay-rap. Je leest ook tie rib, tie-rib, tie-wrap, ty-rip, tyrap, tierip, cable tie. En Nederlandse benamingen: kabelbinder, kabelbandje, bundelbandje, ladderstrip, bindbandje, colsonbandje of sjorbandje.
De herkomst van de naam is de merknaam van de fabrikant Thomas & Betts (New Jersey, U.S.A.), Ty-Rap.
Bij de Werkgroep Kosmische Straling in Leiden gebruikte men het woord "panduit" of "panduitje" naar de Amerikaanse firma Panduit in Tinley Park, Illinois.

Terug