Peugeot 203 van Eric Zwijnenberg                                                                            Terug

September 2011

Donderdag 22 sept. 2011
Ruim een maand niet met de 203 gereden. Het was ook telkens zo'n slecht weer. Wat een slechte (na)zomer. Hij startte na die 33 dagen rust allerbelabberdst. Maar goed dat er een nieuwe accu in zit. De startmotor maakt weinig toeren, draait met horten en stoten, en doet zelfs soms helemaal niets. Dan moet ik de auto in z'n versnelling zetten, startknop uittrekken (zodat bendix in vliegwieltanden valt) en dan met één voet buiten de auto een beetje afzetten, zodat de startmotor wat verdraait, waarna hij (soms) wel weer wil pakken. Er is dus weer een probleem met die ene koolborstel. Maar gelukkig heeft Sander May tijdens zijn vakantie in Frankrijk een setje koolborstels kunnen bemachtigen die hopelijk van de goede maat zijn. In ieder geval moet de startmotor er weer onderuit.
Na en kwartier (inmiddels was hij verzopen) sloeg hij eindelijk aan, en reed ik via Bergen aan Zee en Bergen-Binnen naar Alkmaar. Daar heb ik 'm in de stalling gezet, en de 404 van Klaas Zaal die daar stond naar Egmond gebracht.
Hij reed overigens weer prima, maar met het opnieuw starten bij de garage en bij huis was het weer drama…

Zondag 26 september 2011
Gisteren de startmotor onder de 203 vandaan gehaald. Ging vlot. Auto aan de voorkant opgekrikt, op assteunen gezet, en linker voorwiel eraf gehaald. 's Avonds de startmotor opengemaakt. De twee messing koolborstels zijn wel héél erg versleten. Het veertje van de ene, waarvoor ik een tijdje terug gleufjes in het houdertje had geslepen, was alweer "aan", dat wil zeggen rustte op het houdertje waardoor het blokje geen veerdruk meer kreeg. De twee kool­borstels die Sander May meegenomen had uit Frankrijk bleken goed.  

2011 09 25 IMG_1366.JPG 2011 09 01 koolborstels.JPG
        De oude koolborstels. Flink versleten!                                         De nieuwe

2011 09 25 IMG_1363.JPGEén van de nieuwe koolborstels was uitgerust met een aansluitplaatje, zoals de oude dat had (op de linker foto hierboven is dat er al afgeknipt). Maar de koperlitze draden van de nieuwe borstels waren niet geïsoleerd, van de oude wel. Ik heb er bij de ene isolatieband omgedaan. Misschien niet echt nodig, want dit is het blokje dat aan massa ligt.

Het andere blokje had geen aansluitplaatje, ook dat hoort zo. De draden moeten klem worden gezet aan een inwendige dikke koperdraad van de startmotor, Dat was wel een beetje een probleem. En hier heb ik de draden geïsoleerd met krimpkous. Zie foto hiernaast.

Na een uurtje zat alles weer in elkaar, en nog een uur later zat de startmotor er weer onder, en liep meteen als een zonnetje.

Met de 203 naar de molen gereden, en aan het eind van de middag weer terug naar de stalling in Alkmaar.

 


Dinsdag 27  sept. 2011

2011 09 27 Wervershoof, Jippe Kreuning geslaagd voor molenaar.jpgIn de namiddag met de 203 naar molen De Hoop in Wervershoof, waar Jippe Kreuning molenaarsexamen deed. Hij slaagde! Er werd uitgebreid gefotografeerd (met de 203 op de achtergrond), en RTV-NH was er ook.

Daarna weer terug naar Alkmaar.

 

 

 

 

Zaterdag 15 oktober 2011
50-jarig bestaan Stichting De Zijper Molens, met een feestje op molen F in Burgerbrug, de molen van Klaas Zaal senior en junior. Klaas junior ging 's morgens met de 203 (vanuit de stalling in Alkmaar) naar hun molen, ik ging met de 404 (vanuit de stalling in Egmond). Dus twee oldtimers bij de molen. Een geslaagde ochtend.

2011 10 15 IMG_1419.JPG 2011 10 15 Foto Klaas 1.jpg
 2011 10 15 Foto Klaas 2.jpg

Zondag 16 oktober 2011
De herfstvakantiedienstregeling is ingegaan bij de stoomtram Hoorn-Medemblik. Vanmorgen met de 203 naar Wognum gegaan. Vandaag was ook Tom Kosmis uit Schoorl met zijn AA-Ford uit 1930 van de partij. Gezamenlijk enkele ritten van de stoomtram begeleid. Ik had telkens heel enthousiaste passagiers mee. Het was geen enkel probleem die te werven, de mensen wilden graag meerijden. Het was ook schitterend weer vandaag, de hele dag zon.

IMG_1423.JPG  IMG_1424.JPG

Op de eerste rit van Wognum naar  Midwoud-Oostwoud had ik een moeder met twee kindertjes mee. Het jongetje voorin, en die mocht van mij nadat hij z'n schoenen uit had gedaan op de rechter voorstoel staan, zodat hij vanuit het open dak zijn vader die op de tram was gebleven kon toezwaaien en toeschreeuwen. Daarna doorgereden naar Twisk en Medemblik.

IMG_1425.JPG  IMG_1428.JPG

Met Tom in het restauratierijtuig ons brood opgegeten, met lekkere versgezette koffie. Tom had zijn trouwe hond weer mee, een super lief en aanhankelijk beest. Die zit zo parmantig naast Tom in die oude Ford!Terug van Medemblik naar Twisk had ik de helft van twee echtparen uit Dalfsen mee. Bleken buren te zijn van Ben Kloosterman, de vroegere redacteur van het blad De Molenaar. Iemand die ik heel erg goed ken! Ze zouden de groeten doen.

P1020574.JPG  P1020575 Anja en Adri de Koning.JPG

P1020589  Anja en Adri de Koning.JPG  P1020591  Anja en Adri de Koning.JPG
   Deze vier foto's, en de volgende op station Wognum, zijn van Anja en Adri de Koning uit Dalfsen

In Twisk verwisselden ze, en kreeg ik de andere helft van de twee echtparen mee in de auto, tot Wognum. Tom bleef daarbij in Abbekerk bij De Bonte Piet wachten, want op de snelweg kan hij niet snel genoeg meekomen om op tijd in Wognum te zijn om de volgende tram "op te halen". Ik reed dus wel door naar Wognum.

P1020610  Anja en Adri de Koning.JPG  P1020614  Anja en Adri de Koning.JPG

Op de laatste rit van Wognum naar Midwoud-Oostwoud had ik een echtpaar met een zoontje mee. Vanuit de tram maakte ene Geart de Jager (aan wie ik later mijn visitekaartje met e-mail­adres gaf) de volgende vier foto's:

PA160146 Geart de Jager.JPG  PA160148 Geart de Jager.JPG

PA160144 Geart de Jager.JPG  PA160163 Geart de Jager.JPG

Bij Abbekerk stond Tom Kosmis nog te wachten, en ook Frans de Bruijn met zijn grijze 203 voegde zich nog bij ons, zodat we met drie oldtimers over de Broerdijk reden.

Terwijl mijn passagiers in Midwoud-Oostwoud weer op de tram stapten zei ik tegen mensen om een van de trambalkons die duidelijk jaloers waren om mijn passagiers die met zo'n oldtimer mee mochten, dat ze in Twisk maar moesten uistappen, en dat ze dan nog mee konden rijden naar Medemblik. Een volwassene en drie kinderen (op de achterbank). Tom reed ook nu achter mij aan, want in Medemblik stond nog de drinkbak van de hond. De drie kinderen van de eerdere rit stonden daar even later weer voor me om me nog een hand te geven en te bedan­ken voor de fijne rit!

Daarna achter elkaar (maximaal 65 km/h) binnendoor terug naar de Schagerweg, waar onze wegen zich splitsen naar Alkmaar en Schoorl.
Het was een geweldige dag, Tom heeft ook heel erg genoten, en het was zo'n mooi weer.

Maandag 17 oktober 2011
Vandaag opnieuw naar de stoomtram. Onderweg eerst nog somber en nevelig, maar gaande de ochtend steeds meer zon, en dat bleef het de rest van de dag.
Na binnenkomst van de eerste tram uit Hoorn in Wognum, waar ik inmiddels al stond opgesteld, maakte Nel van de buffetwagen mij erop attent dat er vandaag een "special guest" was, staatsecretaris Zijlstra, incognito.  Vorige week, op 7 oktober heeft Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, het bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik gerestaureerde rijtuig AB 8 van de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij officieel in dienst gesteld. En toen had hij aangegeven dat hij graag nog een keer terug wilde komen met zijn zoontje zonder officieel vlagvertoon. En dat was dus vandaag.
Op mijn vraag “Als u soms een stukje mee wilt rijden in een oude auto...” (mijn gebruikelijke openingszin) ging hij direct in, en hij kwam, met zijn zoontje op schoot, voorin zitten.
Het gelijk-op rijden met de tram langs die boerenlandweg was natuurlijk het hoogtepunt.
Rutger de Water was stoker, en we maakten van elkaar een foto: 

2011 10 17 Rutger de Water IMG_1744.JPG  2011 10 17 IMG_1440.JPG

Bij Midwoud-Oostwoud stopte de tram op de overweg, en kon Zijlstra met z'n zoontje weer op de tram opstappen. Van Twisk naar Medemblik mocht hij meerijden op de voetplaat.
Ik reed daarna door naar Twisk. Daar had de dochter van een echtpaar er op het laatste ogenblik (de tram stopt maar kort) oren naar om met me mee te rijden naar Medemblik. Met een beetje timing kan ik tweemaal bij een overweg zijn als de tram passeert. 
Met Tineke de Bruijn (in klederdracht) gezellig thee met een heerlijke warme appelbol genomen in het bakkerijmuseum. Tineke en een zoon van een tram-vrijwilligster reden met mij mee van Medemblik naar Twisk.

Van Twisk naar Wognum een echtpaar met twee zoons mee. Zoons voorin, de ouders achterin. In Medemblik had ik al met ze afgesproken dat ze in Twisk de tram zouden verlaten en met mij mee naar Wognum zouden rijden. Ze kwamen uit Veenendaal. “Kent u De Nieuwe Molen daar?” vroeg ik? Ja, daar kwamen ze wel eens. Ik zeg “doe de volgende keer de groeten aan de molenaar, Hans de Kroon”. Verbaasde blikken natuurlijk, en uitleggen dat ik zelf een molen had.
De tweede en laatste rit van Wognum naar Midwoud-Oostwoud had ik een deel van een familie mee in de Peugeot; een vader, moeder en een dochtertje. Kwamen uit Friesland. Rest van de familie bleef in de tram.
Daarna weer terug naar Alkmaar. Onderweg nog getankt, en in Alkmaar even naar de auto­shop Bergerbrug gereden om olie te kopen. Het peil stond net iets boven minimum, dus er moest flink wat bij gegoten worden. Staat nu weer op normaal.  't Was weer een bijzondere dag vandaag. 

Dinsdag 18 oktober haalde ik met Klaas Zaal junior een dressoir op in Heerhugowaard. Dat had ik via marktplaats.nl gekocht voor 50 euro. Peter Leijnse heeft namelijk de twee fietsen weggehaald uit de garage (een afspraak die ik samen met buurman Huub al in januari had gemaakt), zodat ik de achtermuur in de garage nu vrij heb, en daar wilde ik deze kast plaatsen.
Woensdag 19 okt. begonnen met in elkaar zetten, en donderdag 20 okt. voltooid:

Dressoir 1.JPG  Dressoir 2.JPG

Vrijdag 21 okt. 2011
De afgelopen drie dagen was het helaas te slecht weer om naar de stoomtram te gaan. Maar vandaag bleef het de gehele dag droog, en er was ook een zonnetje. Om 10.30 vanuit Alkmaar vertrokken. Klaas Zaal sr. reed met me mee. Hij had twee oude seinlampen mee om cadeau te geven aan de stoomtram. Op station Wognum waar we nog een kwartier te vroeg waren, werden we onthaald op koffie.
Na binnenkomen van de eerste tram (met tien wagens, dus best wel druk) stonden er al snel de nodige mensen om de Peugeot. Daaronder ook een stel Ganezen. Die bleken te behoren tot een groep van 50 personeelsleden van een beddenfabriek. Daaronder waren een stuk of 15 mensen uit Gana. Die waren al geruime tijd in Nederland, en spraken inmiddels goed Nederlands. Er was ook iemand bij die voor hen de inburgeringcursus verzorgde. Drie Ganezen vonden het meteen geweldig om mee te kunnen rijden naar halte Midwoud-Oostwoud. Klaas ging met de tram mee.
Leeg ging ik verder naar Twisk en daarna naar Medemblik.
In Medemblik met Klaas wat gegeten in het buffetrijtuig, en ik reed even naar de BP om twee banden op te pompen die wat te zacht waren.

Klaas ging weer met de tram mee (en reed door naar Hoorn). Ik had een moeder met een dochtertje uit Wognum mee van Medemblik naar Twisk, en daarna een stel ouders met een zoontje uit Almere van Twisk naar Wognum. Jongetje was idolaat van stoomtreinen.
De volgende tram naar Medemblik had heel weinig mensen aan boord, en ik deed dan ook verder geen moeite er daarvan ook nog te ronselen voor een rit met de Peugeot. Dus begeleidde ik leeg de tram tot Midwoud-Oostwoud. Daarna terug naar Alkmaar

Zaterdag 22 okt. 2011
Opnieuw een prachtige zonnige dag, en weer met de 203 naar de stoomtram.
Op de eerste rit van Wognum naar Twisk had ik een vader mee met een oudere zoon, uit Hoofddorp. Beiden maakte veel foto's, de zoon met een mobieltje, de vader met een spiegelreflex. Ook later in Medemblik, en toen zij om 13.30 teruggingen met dezelfde tram naar Hoorn, maakte vader nog diverse foto's van mij en van de 203 die hij een keer zou mailen. En dat gebeurde ook een paar dagen later, maar liefst 17 foto's stuurde hij (Johan Goudriaan uit Hoofddorp). Hier een kleine selectie: 

PA220138 Johan Goudriaan, Hoofddorp.JPG  PA220166 Johan Goudriaan, Hoofddorp.JPG

PA220243 Johan Goudriaan, Hoofddorp.JPG  PA220265 Johan Goudriaan, Hoofddorp.JPG

Leeg van Twisk naar Medemblik. Daar in het bakkerijmuseum een heerlijke warme appelbol gegeten.
Vlak voor het vertrek van de tram uit Medemblik met een paar mensen afgesproken dat ze in Twisk uit zouden stappen en met mij mee zouden rijden naar Wognum: een vader met dochtertje. Rest van het gezin bleef in de tram. Bovengenoemde Johan Goudriaan maakte toen vanuit de tram de volgende foto's:

PA220296 Johan Goudriaan, Hoofddorp.JPG  PA220302 Johan Goudriaan, Hoofddorp.JPG  PA220302 Johan Goudriaan, Hoofddorp.JPG

Tweede rit van Wognum naar Midwoud-Oostwoud een vader met zoontje Sebastiaan van 5 uit Almere mee in de 203. Rest van het gezin bleef in de tram. Ook deze mensen genoten weer volop van de rit in mijn Peugeot.

Zondag 23 okt. was ik met de Versailles naar de stoomtram.

Woensdag 26 okt. 2011
Voor de laatste keer dit seizoen met de 203 naar de stoomtram. Dit was de laatste dag van de dienstregeling met twee slagen Hoorn-Medemblik. Nu rijdt er nog af en toe (in de weekenden) één tram, maar dat is voor mij niet de moeite om heen te gaan.
Bij de eerste rit van Wognum naar Midwoud-Oostwoud had ik een echtpaar met twee zoons mee. Kwamen uit Helmond (daar is het nu nog herfstvakantie, bij ons niet meer).
In Medemblik een portie poffertjes gegeten in het buffetrijtuig, benzine getankt, en nog even thee gedronken bij het bakkerijmuseum. Daar kwamen twee dames bij me aan tafel zitten die mij herkenden als "de meneer van die oude auto". Het was een lerares lichamelijke opvoeding met haar moeder. Toen ik hoorde dat ze met dezelfde tram weer teruggingen naar Hoorn vroeg ik natuurlijk of ze van Twisk tot Wognum met mij mee wilden rijden. Ze waren zeer verbaasd dat dat kon, want ze hadden nog niet begrepen dat die oldtimer er ook voor de tramreizigers was. Aldus afgesproken. Ze kwamen uit Hoofddorp. Ze verbaasden zich onderweg o.a. over de grote variëteit aan koeienrassen hier.

Bij Lambertschaag had ik nog bijna een frontale aanrijding omdat een of andere gek in een bestelbus (met ladders er bovenop) meende op de rotonde daar wel te kunnen spookrijden omdat dat korter was. Hij kon mij niet zien aankomen en ik hem niet. Op het laatste moment gooide hij het stuur om, en reed, tegen de rijrichting in, over de (gelukkig breed genoeg) klinkerbestrating in de binnenbocht van de rotonde, vlak langs mij. Maar door die manoeuvre had z'n bus wel om kunnen slaan met die ladders er bovenop, want die klinkerbestrating ligt op een verhoging!

In Wognum de al gereedstaande tweede tram ingestapt, en daar had ik al gauw een gezin waarvan vader en twee zoontjes mee wilden rijden tot Midwoud-Oostwoud. Ze hadden portofoons bij zich, en konden zo contact houden met moeder in de tram! Ook deze mensen waren weer zo enthousiast en dankbaar over deze onverwachte kans om in een oldtimer mee te kunnen rijden.

En hierna terug naar de stalling in Alkmaar. Dit was de 30e keer dat ik dit jaar naar de stoomtram was. En nog verveelt het niet. Totaal daarbij 4.244 km afgelegd (Peugeot en Versailles samen).

Terug