Rechts

Tja, wat kunt u hier nou verwachten? Als u op een website "links" ziet staan begrijpt u wel dat daar hyperlinks te vinden zijn. Maar "rechts"???

Wel, ik wil hier memoreren dat ik het als kind in mijn vaders 203 zo interessant vond dat Peugeot op verrassende wijze rekening had gehouden met export naar landen waar men links rijdt (dus waar het stuur rechts zit). Een Engelse versie zogezegd.
Waar zag ik dat aan? Aan de rubber vloermat voor de rechter stoel. Daarin zijn al een soort uitsnijdbare plekken in het rubber gemaakt waar bij de modellen met rechts stuur de pedalen doorheen moeten. De 203 was standaard dus al voorbereid voor rechts stuur. Zoals tegenwoordig koelkasten met wat extra gaatjes al zijn voorbereid voor de handgreep aan de rechter kant.

Wie kent nog meer punten in de 203 waar je aan kunt zien dat al rekening is gehouden met een uitvoering voor rechts stuur?
Stuur een mailtje aan ericzwijnenberg@hotmail.com  of schrijf in het gastenboek.

En er kwam een reactie! Per e-mail op 25 juni 2011, van Marcel de Groot, de bezitter van een groene Peugeot 203.
Hij schreef:

Hoi Eric,
Zag op je pagina "rechts" de vraag : "Wie kent nog meer punten in de 203 waar je aan kunt zien dat al rekening is gehouden met een uitvoering voor rechts stuur?"

't Schoot me te binnen dat me laatst opviel, toen mijn zoontje met de klepjes aan het spelen was, dat de ronding voor de snelheidsmeter ook onderin in het rechter dashboardkastje te zien was. Misschien leuk genoeg om toe te voegen.

En Marcel sloot er twee fotootjes bij.
Vervolgens ontdekte ik dat niet alleen met die rondingen rekening is gehouden met rechts stuur, maar ook met gaten waar de schroeven van het instrumentenpaneel in worden vastgezet. In onderstaande montagefoto "links-rechts" geven de rode pijlen die schroeven plus gaten aan, en de groene pijlen de ronding waar Marcel het over had.

   Wie weet nog meer details waaruit blijkt dat met rechts stuur rekening is gehouden?